MISS BAKICA DOMA LOVRET
(UZ DAN DJEDOVA I BAKA 2023. GOD.)

U nedjelju 23. srpnja o. g. slavit će se 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tema koju je izabrao Sveti Otac glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50) i izražava poveznicu sa Svjetskim danom mladih koji će se nekoliko dana poslije održati u Lisabonu (1. – 6. kolovoza 2023.) na temu: „Usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39). Mlada Marija pohiti starijoj rođakinji Elizabeti, što snažno ukazuje na Božji savez između mlađih i starijih.
Na poziv Pape Franje, i mi smo danas ovdje zajedno, kako bismo svojom blizinom pokazali zahvalnost starijim i nemoćnim osobama za sve ono što su učinili za dobrobit čovjeka i društva, naglasila je u uvodnoj riječi ravnateljica, s. Mirja Tabak, oslanjajući ideju događaja na poziv Pape Franje. U današnjoj utrci s vremenom i naglascima na prolaznim i manje bitnim vrijednostima, do kojih se nastoji doći bez muke i križa, Papa svim ljudima dobre volje upućuje poziv: „Prijeđite s mašte na stvarnost i učinite nešto da se zagrli djedove i bake i starije osobe. Ne ostavljajmo ih same. Njihova prisutnost u obiteljima i zajednicama je dragocjena. Crkva, jednako kao i društvo, treba mudrost i životno iskustvo starijih ljudi. Oni predaju sadašnjosti jednu prošlost koja je prijeko potrebna za izgrađivanje budućnosti. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba želi biti mali, nježni znak nade za njih i za čitavu Crkvu. Proslavimo ga, stavljajući u središte preobilnu radost koja izvire iz obnovljenog susreta između mladih i starijih“, poručuje sv. Otac.
Pod vodstvom djelatnice Doma s. Kristijane Čapeta i uz pomoć ostalih djelatnika i nekolicine volontera, jedno popodne pretvorilo se u pravi mali spektakl, kako ono pjesma kaže: „Malo nam za sriću triba…“
Poruka ovog susreta je: Neka s ljubavlju, skrbi i pažnjom prema starijima, bolesnima i nemoćnima bude svaki dan Dan djedova i baka i starijih osoba!

Pogledajte video na sljedećem linku: