80 NAM JE GODINA TEK

80 nam je godina tek

Prigodom Međunarodnog dana obitelji Splitsko-dalmatinska županija organizirala je svečani program pod nazivom „80 nam je godina tek” koji se održao u ponedjeljak 15. svibnja o. g. u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U bogatom i raznovrsnom programu ispunjenom plesom, pjesmom, recitacijama, scenskim prikazima i drugim sadržajima, sudjelovali su korisnici Domova za starije i nemoćne osobe: Split (Zenta i Vukovarska), Lovret, COO „Juraj Bonači” Split, COO „Slava Raškaj” Split, Centar za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez” Vrlika, i Udruga MI Split – Centar Zlatno doba. Ovaj projekt je okupio i brojne volontere, ljude dobrog srca te je ovaj događaj bio pravi dašak svježine.

Program je započeo 10-minutnim video-zapisom u kojem je zorno prikazana zajednička priprema Programa korisnika i štićenika spomenutih ustanova, te zajednički izlet u Vrliku gdje je održana generalna proba. Slijedio je posjet izletnika izvoru Cetine i starodrevnoj crkvi sv. Spasa gdje su nam dobri domaćini iz Vrlike (Centar za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez“) pripremili ručak uz poznate vrličke uštipke, svježe pripremljene na livadi uz rijeku Cetinu.

Na početku programa „uživo“ prisutnima se u prepunoj dvorani uime Splitsko-dalmatinske županije, osnivača Domova za starije i nemoćne osobe i podupiratelja ustanova i udruga socijalne skrbi na području Županije, obratio dožupan Luka Brčić, rekavši da je ovo jedan obiteljski susret koji daje dodatni elan odgovornima u društvu kako bi svi u svom poslu bili bolji te pružili svima dostojanstven život.
Don Mihovil Kurkut, salezijanac svom kratkom obraćanju prisutnima istaknuo je da nije danas u krizi samo obitelj, kako se često govori, nego društvo i čovjek. „Samo jedna stvar mijenja sve, a to je ljubav. Naše obitelji kad se dogodi zlo i različite poteškoće, skupljaju se i pomažu si. Stoga se najbolje vidi kakav je čovjek kad je u nevolji”, rekao je Kurkut, poručivši svima da „gledaju naprijed u Isusa, našega Boga jer tako će nam doći spasenje”.

Najstariji članovi naših obitelji – naše bake i djedovi – kao ovogodišnji domaćini Dana obitelji, svima su radosno poručili: „Tu smo, sa svojim životnim iskustvom, znanjem i energijom, ali i puni nade, volje i ljubavi prema životu koji je pred nama jer ’80 nam je godina tek'”, rekla je voditeljica programa profesorica Herci Ganza te nastavila da se Dan obitelji tradicionalno obilježava od 1994. god. kada je organizirana prva proslava pod sloganom: ‘Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece’. „Obitelj ne poznaje rase, religije ni političke predispozicije. Ona je nadpojam naših života i stoga vas pozivamo na zajedničko obilježavanje ovog važnog i svima bliskog događaja“, poručila je voditeljica.

U programu su, pod vodstvom naše radne terapeutkinje Azinke Leljak, aktivno sudjelovali i naši korisnici: Neda Milišić, Zorka Tokić, Vjera Ozretić, Cvita Kelam i Franjo Gospodnetić.

Nakon bogatog i raznovrsnog programa i izvođači i posjetitelji, u opuštenom ozračju, nastavili su se družiti uz domjenak. U nadi da će ovakve manifestacije dobrote, ljubavi, plemenitosti, osjećaja za potrebite i često usamljene naše sugrađane, prijeći u tradiciju, i da će se na ovakav način i nadalje slaviti Dan obitelji, organizatori zadovoljno poručuju:

OBITELJ JE GDJE ŽIVOT POČINJE I LJUBAV NIKADA NE ZAVRŠAVA!

Za pregled video reportaže na YouTube servisu kliknite ovdje.