Proslava 50. obljetnice Doma Lovret

Proslava 50. obljetnice Doma Lovret

Naš Dom za starije i nemoćne osobe Lovret u Splitu obilježio je 50. obljetnicu svoga postojanja svečanom akademijom u četvrtak 3. studenoga 2011. godine u ispunjenoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Programu su nazočili brojni korisnici i djelatnici Doma, volonteri i prijatelji te predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i drugih javnih i kulturnih ustanova. Nakon kratke meditacije kroz riječ, glazbu i sliku naslovljene „Blagoslov jednog starca“, nazočne je na samom početku pozdravila ravnateljica Doma s. Mirja Tabak. Kroz kratki presjek povijesti Doma ravnateljica je zahvalila svima koji su svoju ljubav, plemenitost i dobrotu na bilo koji način darivali starijim i nemoćnim osobama u Domu Lovret kao i onima koji su tu pomoć omogućili potrebitima u njihovu domu.

Dom Lovret je ustanova socijalne skrbi. Sagrađen je 1961. godine na nacionaliziranom zemljištu Školskih sestara franjevaka, a od 1994. godine, Zakonom o denacionalizaciji, u vlasništvu je sestara franjevaka. U Domu Lovret, nakon kategorizacije, na smještaju je 107 korisnika od kojih je većina teže pokretnih i nepokretnih. U nemogućnosti da se udovolji brojnim zahtjevima za smještajem 1995. godine pri Domu je otvorena služba „Pomoć i njega u kući“. Pedesetak je korisnika kojima se pomoć i njega pruža u njihovim obiteljskim kućama, a na oko 80 adresa dostavlja se ručak iz domske kuhinje. U unutarnjoj i vanjskoj djelatnosti Doma zaposlena su 72 djelatnika koji svi zajedno, u neprekinutom lancu brižno skrbe o korisnicima.

Prisutnima se obratio nadbiskup mons Marin Barišić istaknuvši kako Dom Lovret ima duboke korijene u kršćanskom nadahnuću te naglasio: „Nadbiskupija, županija, grad, socijalne, zdravstvene i kulturne ustanove zajedno čine jedan dom u kojemu ne dopuštaju da osoba bude obezvrijeđena i da čovjek bude vrjednovan po zdravlju, mladosti, uspješnosti i korisnosti.“

Svoju čestitku i zahvalnost u ovoj prigodi izrazio je župan Ante Sanader naglasivši da moderno društvo i stil života onemogućava starijim osobama da ostanu u svojoj obitelji, te je sve veća potreba za domovima kojih nema dovoljno. “Uza sva nastojanja odgovornih u društvu da potrebni dobiju smještaj u Domu, sretni su oni koji ostanu u svojoj kući, sa svojim unucima“, kazao je župan.

Skupu se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Splita Jure Šundov. Istaknuo je da ova proslava ima jednu i najvažniju poruku – poruku ljubavi prema potrebnima, te se zahvalio časnim sestrama i svima koji skrb i brigu pružaju starijim i onemoćalim osobama.

Program je nastavljen igrokazom „Stari albun“ kojeg su izveli studenti Umjetničke akademije u Splitu, a u  kojem se kroz dijalog dvoje starijih ljudi u riječi, pjesmi i pokretu mogao doživjeti život u Domu Lovret. U skladnom spletu nastupili su brojni izvođači, kao solisti i zborovi: djeca, mladi i odrasli koji inače rado posjećuju Dom i uveseljavaju naše korisnike.

Proslava se nastavila domjenkom, kojeg su pripremile djelatnice domske kuhinje, a završila slijedećeg dana zahvalnom sv. Misom u Domu Lovret koju je predvodio nadbiskup mons Marin Barišić u koncelebraciji s brojnim svećenicima. Nazočni su bili, uz korisnike i djelatnike Doma, brojni volonteri i prijatelji našega Doma Lovret.