Dom Lovret - Sestra Ema dvostruko nagrađena

Sestra Ema dvostruko nagrađena

Na prijedlog Centra za socijalnu skrb u Splitu, voditeljica službe Pomoć i njega u kući, s. Ema Damjanović, dobila je za svoj rad i rad cijele službe nagradu Županije i nagradu Grada.

Prigodom Dana Županije, 14. travnja, u Muzeju arheoloških spomenika svečano joj je uručena županijska nagrada, a uoči Dana grada – Sudamje, 6. svibnja, u HNK Split nagrada  Grada. Ovaj događaj popratili su brojni mediji. Prenosimo cjeloviti tekst s radio-Vatikana novinarke HKR Zdravke Andrijašević

Na prijedlog Centra za socijalnu skrb grada Splita, Splitsko-dalmatinska je županija na 8. skupštini, održanoj 25. ožujka, malim priznanjem nagradila veliku, sićušnu časnu sestricu Emu Damjanović, redovnicu Školskih sestara franjevki, Krista Kralja.
Portal Splitsko dalmatinske županije po održavanju 8.sjednice Skupštine splitsko-dalmatinske županije, održanoj u utorak, 25. ožujaka, donio je vijest kako je između ostalog jednoglasno usvojen prijedlog o dodjeli osobne Nagrade Splitsko-dalmatinske županije časnoj sestri Emi Damjanović za unapređenje razvoja socijalne skrbi i promicanje brige o čovjeku u nevolji. U obrazloženju nagrade stoji kako je sestra Ema Damjanović po zanimanju je medicinska sestra, članica zajednice Školskih sestara franjevki u Splitu na Lovretu.

Od 1985. do 1995. godine radila je u stacionaru Doma za starije i nemoćne osobe Lovret.
Godine 1995. aktivno je uključena u osnivanje izvaninstituconalne službe – Pomoć i njega u kući – kao osnovne djelatnosti Doma Lovret. Od osnutka službe do danas njezina je voditeljica.

Nadalje u obrazloženu stoji kako je kroz dvadesetak godina rada Službe s. Ema svojim idejama i srcem pozorno pratila i sudjelovala u kreiranju nastanka i razvoja Službe.
Osim rada sa starijima, bolesnim i nemoćnim osobama, s. Ema je osobito posvećena radu s najpotrebitijima – zapuštenima i zaboravljenima, duševnim bolesnicima i s osobama s dna društvene ljestvice. Riječ je o osobama za koje je svojim otvorenim i velikim srcem „istkala“ plašt konačišta ljudskosti, s kojim mijenja njihove živote i čini ih podnošljivijim. Sestra Ema, kao se navodi u obrazloženju, sama svojim rukama, po njihovim izbama mijenja vodokotliće, popravlja slavine, boja oljuštene zidove zapuštenih prostora, postavlja mreže na prozorska okna, mijenja brave, krpa odjeću.
Uvijek je tamo gdje je najteže. Ona zna da je to njezino mjesto, njezin poziv: služiti. Sve su to njezina braća i sestre do kojih dolazi najbržim i najjeftinijim sredstvom – biciklom, te je poznata kao“časna na bicikli“, časna bez radnog vremena, po žegi, vjetru i suncu, danju i noću.

I kad Splićani ispred koje splitske crkve vide naslonjen na zid bicikl znaju da je to tek s.Ema uvijek radosna časna uzela mali predah od svoga posla da na Misi prikupi snagu kako bi mogla poći među potrebite, nevoljne da im uz materijalnu pomoć da i nadu i vjeru u bolje sutra. S.Ema, čestitamo i hvala.
S.Emi kao i ostalim ovogodišnjim laureatima nagrada će biti svečano dodijeljena u mjesecu travnju, točnije 14. travnja, kada Splitsko-dalmatinska županija slavi svoj Dan.