Dom Lovret - Ivo Pilar u našem Domu - Fotografija 01

Ivo Pilar u našem Domu

U našem Domu od 28. travnja do 3. svibnja 2014. godine provedeno je znanstveno istraživanje „Socio-kulturni i rodni aspekti starenja u Hrvatskoj“ koje uz donaciju Zaklade Adris provodi Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba.

U najavi ovog istraživanja, istraživački tim je naznačio neke provjerene indikacije te ciljeve projekta. Dakle, usprkos demografskoj slici hrvatskog društva koja pokazuje da su starenje i depopulacija temeljni demografski procesi u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja EU, subjektivna iskustva osoba starijih od 65 godina ostaju društveno marginalizirana i nevidljiva. Starenje je iznimno kompleksan fenomen u kojem se tijesno isprepliću biološki i socio-kulturni aspekti, pa ono zahtjeva cjelovit pristup istraživanju. Ciljevi i koristi istraživanja bi trebali biti višestruki i pridonijeti: povezivanju stručnjaka raznih područja; poboljšanju položaja starijih osoba u društvu; detabuiziranju starosti i senzibiliziranju javnosti za potrebe i potencijale starijih osoba.

Naši korisnici, djelatnici i volonteri  pokazali su punu suradnju i u individualnom i u skupnom radu istraživanja, na čemu su nam istraživači dr. sc. Marija Geiger Zeman, i dr. sc Zdenko Zeman bili jako zahvalani.